Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Was de complimentendag een fantastische dag?

2 maart 2015 | Door |

De dag na de nationale complimentendag. Allemaal kunnen voelen wat de meest heerlijke dag van het jaar met ons doet? En wat is de kracht van een compliment?

 

Samenwerken

 

Het is fantastisch dat er één dag is uitgeroepen om een compliment te geven, alleen waarom doen we dat massaal op 1 maart? Hoe zou het zijn als we vanaf vandaag allemaal starten om elke dag iemand een compliment te geven? Aan je partner, je kind, je vriend/in, je collega, je leidinggevende, je ouders of zomaar aan een onbekende. Als je bijvoorbeeld heel goed geholpen wordt in een winkel. Een persoon die je ziet die iets heel moois draagt. Een gerecht in een restaurant wat ontzettend lekker smaakt. Zomaar even zeggen dat je iets mooi vindt. Dat is eng, dat zijn we niet gewend. Maar hoe fijn zou het zijn als we vaker een compliment krijgen dan op 1 maart? Zullen we er vandaag mee beginnen?

 

Complimenten

Complimenteren doe je zo

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Compliment in ontvangst nemen?

Moeilijk? Nee hoor! Gewoon oprecht ‘dank je wel!’ zeggen. Niets meer! Ga je dus vooral niet ‘verontschuldigen’ met uitspraken als ‘joh dat is toch gewoon’ of ‘dat was een uitverkoopje hoor’. Daarmee haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit.