website afbeeldingen en teksten

Een bedrijfswebsite en juridische zaken

Als ondernemer heb je waarschijnlijk een bedrijfswebsite. Als je het goed doet heeft deze website veel dagelijkse bezoekers, die wellicht zelfs iets kopen of bestellen via de website. Hierbij komen echter een aantal juridische zaken bij kijken waar je rekening mee dient te houden, zelfs als je niets verkoopt via je website zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden om juridische conflicten te voorkomen.

Auteursrecht van teksten

Auteursrecht van teksten worden nogal eens over het hoofd gezien. Er wordt eenvoudig gedacht hé, de concurrent levert dezelfde diensten. Dus hun teksten kunnen wel gebruikt worden voor onze bedrijfswebsite. Deze vlieger gaat echter niet op! Er rust namelijk auteursrecht op de teksten van de concurrent, waardoor je deze niet zomaar mag gebruiken. Beter is het om de teksten te laten herschrijven, waardoor er originele teksten ontstaan met ongeveer dezelfde informatie, maar dan anders verwoord.

Auteursrecht op afbeeldingen

Net zoals bij teksten rust er ook auteursrecht op afbeeldingen, waarbij de fotograaf en het eventuele model rechten hebben op de afbeelding. Hierdoor is het niet mogelijk om zomaar afbeeldingen die op het internet staan te gebruiken voor de bedrijfswebsite. Het komt trouwens regelmatig voor dat iemand aangeklaagd wordt voor het hosten van een afbeelding waar ze niet de rechten van hebben. Dit soort bedragen kunnen zomaar 600 euro per afbeelding bedragen. Beter zorg je dus voor je eigen foto’s op koop je de rechten door bijvoorbeeld stockfoto’s te gebruiken.

Scroll naar boven